Bert Hadders

De in Groningen Stad woonachtige zanger/liedjesschrijver Bert Hadders (1962) verdiende de afgelopen dertig jaar de kost als onder meer circusdrummer, deejay,barman en putjesschepper.Hadders werd geboren in het Drentse Veenkoloniale dorp Tweede Exloërmond. De aldaar gebezigde, nogal ruwe variant van het Gronings staat bekend als Knoalsters. In deze taal schreef hij de afgelopen jaren nummers over onder meer louche bijbelverkopers,de afbraak van industriële monumenten en de opkomst van Geert Wilders. Zijn grote voorbeelden zijn de schrijvers Henry Hes, Charles Bukowski en Herman Sandman. Muzikaalgezien tapt hij uit vele vaatjes.

Hadders schrijft en zingt zijn teksten in een variant van het Gronings dat bekend staat als ‘Knoalsters’. Zijn grote voorbeelden zijn de schrijvers Henry Hes, Charles Bukowski en Jan Veldman.

Agenda:

wo 9-2 Huize Maas
vr 11-3 Tv Drenthe programma PS
za 5-3 Reur!-festival Muzeval Emmen
za 19-3 Dag van de Groninger Cultuur, Groninger Archieven, Groningen
vr 10-6 Gideon Festival, Groningen

Nozems

Bert Hadders en de Nozems is een Groningse dialectpopgroep rondom zanger/liedjesschrijver, circusdrummer, DJ, barman en putjesschepper Bert Hadders (2e Exloërmond, 16 februari 1962). De begeleidingsband De Nozems bestaat uit gitarist Wyno Bruinsma en bassist Johan Viswat uit Luie Hond en drummer Dim Junius uit IOS. Het debuutalbum Over De Badde verschijnt in mei 2010 en ontvangt uitstekende recensies. De singles ‘Woar blift de zummer’, ‘Luchiena’, Volluk’! en ‘Elvis, keuning van de Bunermond’ doen het erg goed op de Noordelijk radio. In december 2010 staat de band in het voorprogramma van de Dijk.

Gezing & Geplaas

Bert Hadders en Herman Sandman

De werkende onderklasse in stad en ommeland heeft weer een stem! Bert Hadders en Herman Sandman brengen Gezing & Geplaas. Het duo blaast met deze voorstelling een onterecht onderbelicht gebleven genre nieuw leven in: Obscure Groningana. Gezing & Geplaas gaat over de schoonheid van Groningen en de eigenaardigheden van haar bewoners. Hadders zingt (in het Gronings) nummers als Elvis, keuning van de Buunermond, Volluk en Ik zeg moar zo, ik zeg moar niks. Sandman leest (in het Nederlands) korte verhaaltjes voor met titels als Ha doe kaalf, Mien laand, Bob Dylan in Noorderpolderzijl en Naar de hoeren.

Voor de Groningers een angstaanjagend feest der herkenning, de niet-Groninger wordt ineens veel duidelijk. Ze groeiden beide op in de Veenkoloniën, de Badlands van Groningen en Drenthe. In deze vergeten hoek hebben striemenderegens, opgejaagd door ziedende winden, vrij spel over het lege land. Het is de wereld van sociale woningbouw, geheime zenders, beugelflessen Grolsch en veel slaag. Hadders en Sandman balanceerden in de achterkamer van de beschaving op de rand van een alcoholverslaving, maar ze overleefden. Ze verwerkten hun ervaringen in een uniek avondvullend programma, waarin schrijfsels en liedjes unplugged worden gepresenteerd. Dit komt recht uit het hart van deze diehard Groningers, zonder kokeleko.

Prijs:
Op aanvraag

Impressie