Marius Preda’s Unknown Allstars

Swingende highlights uit de gipsyscène van Boekarest, met 10 internationale sterren. Het dak gaat eraf en de zaal is te klein. De groep is een mengeling van een traditioneel zigeunerorkest (met veel strijkers) en een big band (met veel blazers).

The Unknown Allstars verzorgen een levendige theatershow met diverse Roemeense zigeunermuziek voorzien van virtuoze jazzy improvisaties. Maar vooral is het orkest bijzonder bestemd voor het opluisteren van evenementen en festivals. Stilzitten is lastig.

Niemand minder dan Erik Visser (Flairck), Antal Steixner (Les Charmeurs, Labryénco), de Roemeense fluitist Cezar Cazanoi, trombonist Marian Masik (Hotel) en de Servische saxofonist Akos Laki doen mee in Marius Preda’s droomorkest. Preda zelf is een virtuoos muzikant die het cimbaal op een rock ‘n’ roll-manier kan laten vlammen. Hetgeen dan ook volop gebeurt tijdens de fantastische optredends van The Unknown Allstars

Folkforum.nl:
“De verwachtingen waren hooggespannen toen het internationale gezelschap na enkele weken repeteren op een druilerige zondagmiddag in mei 2010 het podium besteeg. Het resultaat was adembenemend. Tien topmuzikanten vuurden elkaar fanatiek aan om binnen de complexe ritmieken en onnavolgbare tempi van Marius’ composities het beste van zichzelf te geven. Op zijn beurt zat Preda hen op de hielen met zijn zinderende cymbalom partijen.”

‘De energie die van het podium af blaast, doet het publiek de druilerige regen vergeten. De zang-/beatboxbattles tussen de zanger en saxofonist, maken het optreden tot een interactief geheel, en een van de meest spetterende optredens van het gehele festival.’(VPRO)

‘Tien muzikanten die dankzij sterke composities en dito arrangementen plus een verrassende bezetting met onder meer Erik Visser van Flairck een uur lang wisten te boeien.’(Volkskrant)

‘Aanstekelijke grooves, meestal ingeleid door Preda op cymbalom, kregen stap voor stap een steeds gelaagdere structuur, waarna strakke unisono riffs en vlammende soli de zaak steeds verder op scherp zetten. Slechts begeleid door Cazanoi op kaval liet zanger Mocanas zijn emoties de vrije loop en wist ook vóór het podium menig traan te laten vloeien. Vervolgens namen de overige muzikanten een voor een hun instrument weer ter hand, om de weemoed nog eenmaal te doen omslaan in een laaiend muzikaal vreugdevuur’. (MixedWorldMusic.com)

Prijs:
Op aanvraag

Impressie