Peter de Haan

Onlangs (2008-2009) was hij als tekstdichter en zanger actief in het succesvolle theaterprogramma van Voorheen de Bende “mit Pazzipanten”.

Als het Gronings mag zijn, is deze “Groninger van het jaar 2004” tevens zanger en apotheker waarschijnlijk een voor de hand liggende keuze. Peter de Haan is een combinatie van artistiek, goed verstand, beroemd, energiek en echt! De belangrijkste troef is natuurlijk dat hij is voorzien van een fiks aantal eigen hits. Peter de Haan schrijft en zingt eigen liedjes in het Groninger dialect. Nog steeds is hij het meest bekend als Pé Daalemmer als wie hij in 2010 samen met Frank den Hollander het 30 jarig bestaan van “Pé & Rinus” vierde. Ook schrijft en zingt hij nummers in opdracht van Radio Noord. In de jaren ’90 neemt hij deel aan de theaterprogramma’s van De Bende van Baflo Bill.

In vogelvlucht:
Peter de Haan (Loppersum, 3 mei 1956) is apotheker en afkomstig uit Loppersum. Tijdens zijn studie farmacie aan de Rijksuniversiteit van Groningen ontmoette hij Frank den Hollander bij een “studentensongfestival”.

Frank den Hollander (Middelburg, 1957) is een neef van Jo den Hollander. Hij verhuisde op zijn achttiende naar Groningen waar hij tegenwoordig (parttime) de voorlichting van de Universiteitsbibliotheek verzorgt. Verder is hij schrijver. Ook maakte hij radioprogramma’s voor RTV-Noord.

In januari 1980 richtten Peter de Haan en Frank den Hollander het duo Pé Daalemmer en Rooie Rinus op. Vermaard waren de cabareteske en persiflerende optredens van het tweetal in de Groninger Herestraat. In november 1984 stopten Pé en Rinus met een afscheidsconcert in de Stadsschouwburg.

In 1988 vormden De Haan en Den Hollander met Alina Kiers de Bende van Baflo Bill.
Vier jaar na het programma Oet stond Voorheen De Bende in 2008 weer in de theaters, nu ‘mit Pazzipanten’: Peter de Haan, Alina Kiers en Frank den Hollander kregen ditmaal muzikale en theatrale bijstand van Harry Niehof en Jan Veldman. Na een intensieve voorbereidingsperiode ging het programma in juni in première in theater Geert Teis in Stadskanaal; vanaf september speelden de Pazzipanten de show nog tot eind november 2008 in alle grote noordelijke theaters.

In de zomerperiode werden de liedjes uit de voorstelling opgenomen in de roemruchte Studio Spitsbergen in Zuidbroek, onder productionele leiding van Herman Grimme. Herman was vroeger de pianist in de band van Pé & Rinus en heeft later zijn sporen verdiend in populaire bands als Splitsing en de Jazzpolitie. Hij zorgde ervoor dat de 25 (!) splinternieuwe Groningstalige liedjes als een waar conceptalbum op de plaat kwamen, fris en vrolijk, maar soms ook ruig en swingend.

Optredens
Peter de Haan is voor optredens beschikbaar.

Peter de Haan solo: Peter met gitaar, tijdsduur in overleg.
Peter met band: Stuck Herry.

Prijs:
Op aanvraag

Impressie