Peter Groot Kormelink

Recht uit het Hart

Recht uit het Hart van Peter Groot Kormelink (van de band Splitsing) heeft een nieuwe tekst gekregen. Het nummer is speciaal door Peter ism Henri Walterbos herschreven voor de Omroep Gelderland Voedselbankactie.

Bekende Achterhoekse zangers Willem te Molder, Sandra Vanreys, Arthur ter Voert, Jan Kolkman en het popkoor Friends uit Lichtenvoorde hebben samen met Peter Groot Kormelink onlangs bij Omroep Gelderland het nummer opgenomen en het zal in deze decembermaand veelvuldig te horen zijn.

Voor de liefhebbers is het hier te beluisteren.

CD Weerkommen bestellen

Bestel nu al het album Weerkomen door overmaking van € 17,50 (incl. € 2,50 verzendkosten)
op: NL39 INGB 0000 5231 18
t.n.v. P. Groot Kormelink
en vermeld daar bij “Graag Weerkommen” en uw volledige postadres.

Het album is beschikbaar vanaf 1 september 2015

Oud-Grollenaar, liedjesschrijver, theatermaker, producent, zanger maakt ‘Weerkommen’

Weerkommen

weerkommen weer noar huus
woar ’t harte is doar is ’t thuus
woar ze alles van mie wet
en ok nooit meer verget
weerkommen weer noar huus
woar ’t harte is doar is ’t thuus
woa’j ’t allerleefste bunt
nans woar a’j ’t better kriegen könt

Peter Groot Kormelink uit liefde voor Achterhoek met dialect cd

Hij werd geboren in Groenlo, groeide er op, en trok de wijde wereld in om te studeren en zijn horizon te verbreden. Uiteindelijk settelde hij zich in Groningen vanwaar hij Nederland veroverde als succesvol theatermaker, producent, acteur, regisseur, liedjesschrijver, componist en zanger. Als frontman van de bands Splitsing en Jazzpolitie scoorde hij hits met ‘Wind en zeilen,’ ‘Recht uit het hart’, en ‘Liefdesliedjes,’, zijn bekendste. Allen door hem zelf geschreven, met zijn muziekmaatje Herman Grimme. Regelmatig komen ze nog voorbij op de vaderlandse radiostations. ‘Liefdesliedjes’ het gehele jaar door en ‘Wind en zeilen’ zodra de zomerzon zich al maar een klein beetje aankondigt.  Maar waar hij ook vertoefde en in welke taal hij ook schreef en zong; Peter voelt zich nog steeds  Grollenaar en bovenal Achterhoeker. ‘Dat is een gevoel. Dat wordt je nooit meer kwijt. Dat gevoel heb ik nog zeer sterk. Misschien wordt het alleen maar sterker zelfs.’


Overlijden zus

Het oermoederhart begon steeds meer op te spelen. Toen zijn vingers begonnen te jeuken om weer liedjes voor zichzelf te gaan schrijven, kon hij zich het beste uitdrukken in de taal van de streek waarin hij opgroeide; het Achterhoeks. Hij liet eenvoudigweg zijn hart spreken, een onuitputtelijke bron, zo bleek. De aanleiding was een droevige echter. “Pas een kleine twee jaar geleden kwam het bij me op om mijn werkelijke ‘moerstaal’ (nu eerder gevoelstaal) in te zetten voor mijn songteksten. Toen in die dagen mijn zus overleed en ik tijdens deze emotionele periode gebeurtenissen, familie, omgeving, mijn afkomst, roots, jeugd, eerste liefdes, kermis, misdienaars, schooltijd, landschap, geuren, vanzelfsprekendheid, lonkende vrijheid, hippies uit het oosten en nog veel meer voor me langs zag vliegen, besefte ik welke schatkamer ik had ontdekt en besloot de stap te nemen om in het Achterhoeks te gaan schrijven,” kijkt Peter terug.

De liedjes vormen als geheel een liefdesverklaring aan ‘zijn’ Achterhoek en haar inwoners; de Achterhoekers. ‘Het is als zwemmen. Al heb je het een tijdje niet gedaan. Je verleert het nooit. Al mijn familie woont in de Achterhoek. Ik kom er nog vaak, en graag. Altijd als ik de Achterhoek weer inrijdt, de weilanden en landerijen zie, dan denk ik,  ‘ja, dat land dee leu, doar hol ik van.’ Het is tevens een titel van één van zijn liedjes die hij schreef voor zijn project in het Achterhoeks; ‘Weerkommen.’


Kippenvel en warme gevoelens

De liedjes die hij ervoor schreef zijn het demostadium inmiddels gepasseerd en krijgen zo langzamerhand hun definitieve vorm in de studio. Demo’s die hij in zijn geboortestreek aan familie en andere doorgewinterde Achterhoekers liet horen bezorgden hen kippenvel en warme gevoelens. De teksten zijn oprecht en kunnen enkel geschreven en uitgevoerd worden door iemand die zelf Achterhoeker is tussen de Achterhoekers.

Peter zegt zelf ook enorm verrast te zijn van het resultaat van zijn teksten. ‘Er komt zo veel naar boven dan. Er valt zoveel te vertellen over de Achterhoek, de Achterhoekers, het leven daar, het boerenleven, de feesten. Pannekooke en bier, smek nargens zoas hier,’ vertelt Peter lachend in zijn moedertaal.  ‘De authentieke  lading gevoel die je er in het ‘plat’ gratis bij krijgt geeft zoveel meer lading aan de liedjes. ‘Waor ’t harte is, daor is thuus.’ Geen speld tussen te krijgen.  ‘Ik heb twaalf jaar liedjes geschreven voor Kinderen voor Kinderen,’ gaat Peter verder. ‘Dan schrijf je teksten vanuit het perspectief en denkwereld van een kind. Dat is zonder gêne. Dat zelfde gevoel krijg je als je in je moedertaal, in het Achterhoeks, schrijft.’

Wordt verwacht

29 augustus Groenlo Pfeifer Challenge
10 september Bloemencorso Lichtenvoorde
13 september Theater-Toer-Tonden vanaf 10:30u
3 oktober live presentatie CD Weerkommen in CityLido te Groenlo

Gebeurd is gebeurd

Een traporgel in het schuurtje van de buurman blijkt de basis van een langdurige loopbaan als muzikant en theaterdier. Vele omzwervingen in bandjes en theatergroepen maken dat in 1981 zijn professionele carrière als zanger/acteur, tekstdichter en componist begint.

Zijn eerste betaalde baan is bij rocktheatergroep Werk in Uitvoering in Groningen waarvan hij ruim 3 jaar deel uitmaakt. Muziek in combinatie met theater zijn altijd het kompas geweest op grond waarvan hij zijn route heeft uitgezet.

Vaak lag het zwaartepunt bij de muziek als gevolg waarvan er twee succesvolle bands (Splitsing1984 en de Jazzpolitie (samen met Herman Grimme) 1993 waarvan hij de zanger was) ontstonden. Beide bands zijn tot op de dag van vandaag op de Nederlandse radio te horen met de evergreens Wind en Zeilen en Liefdesliedjes en Recht uit het hart.

 

Vanwege dit succes werd Peter een gevraagd schrijver en schreef voor oa. Henk Westbroek, Kinderen voor Kinderen (12 jaar achtereen), en vele anderen.

Via Teleac komt hij met televisie aanraking. Eerst alleen muzikaal, maar in 2001 coproduceert hij o.a. i.s.m. WNF de documentaire Leven en Laten Leven. Samen met de Friese groep De Kast vertrok hij daarvoor een tijd naar Zuid Afrika alwaar het programma werd opgenomen.

Sinds 2000 bedenkt en produceert Peter veel muziektheaterproducties, waaronder Top 2000 Live, Summer of Love, Heeren van Oranje, Later is Nu, maar ook familiemusicals als Doornroosje en de Knappe Kikker en Knibbel Knabbel Knuisje. Als producent/regisseur maakte hij o.a. de theaterprogramma’s Mooi was die tijd, Het Dak er Af, Balcantate en Sinterklaas pakt uit. Tevens acteerde hij in, en componeerde voor de musical de Kameleon ontvoerd en was te zien als molenaar Dijkstra in de twee succesvolle Kameleonfims.

In 2003 startte Peter zijn onderneming PGK Events. Een impresariaat en producent van muzikaal/theatrale producties als de Heeren van Oranje: Nederlandse jaren 80 helden op tournee, Top 2000 live: een live versie van de Radio 2 naamgenoot en Met Andere Woorden: een Nederlandse hertaling van wereldhits in opdracht van KRO’s Theater van het Sentiment.

Voor 2016 maakt een nieuw fenomeen zijn opwachting: Legendary Albums live. Maar nu eerst lekker naar huis met Weerkommen.